Günümüz teknolojisinde artık hemen hemen her şey cep telefonlarına sığacak hale gelmiştir. Bu cihazlardan istediğimiz her şeyi yapabilir olduk. Bilgi öğrenmek istersek tarayıcıyı açıp araştırma yapabilir, canımız sıkıldığında oyunlar oynayabilir, film-dizi izlemek isteyince Netflix gibi uygulamalara girip en güzel film ve dizileri izleyebiliriz. Arkadaşımız ile yüz yüze görüşmek yerine Whatsapp gibi uygulamalardan görüntülü bir şekilde arkadaşımızı arayabiliriz. Mobil uygulama çeşitlerinin çok olduğu telefonlarda artık her işimizi eğlenceli ve kolay bir şekilde yapabiliriz. Fotoğraf efektleri yaptığınız programlardan tutun, sosyal medyada gezindiğiniz uygulamalara kadar her biri mobil uygulama çeşitleri arasında yer alır.

Mobil Uygulama Çeşitleri, telefondaki uygulamaların hangi alt yapıya ait olduğuna göre belirlenir. Bazı uygulamalar yerel alt yapıya sahip olduğu gibi bazı uygulamalar ise Web alt yapısına sahiptir. Ve daha birçok uygulama alt yapısının olduğu Mobil uygulama çeşidi söylenebilir. Bunlar arasında inceleme yapmak gerekirse 3 başlıkta inceleyebiliriz.

Bu başlıklar:

  • Native (Yerel) Uygulamalar
  • Web Uygulamaları
  • HYBRID Uygulamalar

Olarak sıralayabiliriz. Gelin ilk olarak incelemeye Native (Yerel) Uygulamalardan başlayalım.

Native (Yerel) Uygulamalar

Yerel uygulamalar, mobil uygulama çeşitleri arasında en yaygınlarından birisidir diyebiliriz. Tanımını yapmak gerekirse hazırlanmış uygulamanın kullanılan cihaz üzerindeki kaynakları kullanarak performanslı bir deneyim veren uygulamadır. Cihazın kullanım türüne göre kodlanmıştır. Örnek vermek gerekirse İphone cihazında Android uygulamalar çalışmayacaktır. Bu nedenle İphone’a özel uygulamalar kodlanması gerekir. Bu uygulamalar diğer uygulama türlerine göre daha performanslı olacaktır. Native (Yerel) Uygulamalara kendi cihazın kendi uygulama mağazalarından ulaşabilirsiniz. Bu uygulamaların yapımı hedef kullanıcılara erişme olasılığı yüksek olduğundan daha çok tercih edilir. Android cihazlarda Google Play Store, IOS cihazlarda ise App Store aracılığı ile bu uygulamalara kolaylıkla erişebilirsiniz. Uygulama geliştiricileri de bunları bildiğinden dolayı her mobil telefon kullanıcısını potansiyel müşteri olarak görürler. Bu nedenle Native (Yerel) Uygulamaların üretilme oranı daha fazladır. Ayrıca diğer uygulamalara göre daha kaliteli işleri çok rahat bir potansiyelle yaptığından bir diğer tercih edilme sebebidir.

Web Uygulamaları

Mobil Uygulama çeşitlerinden birisi olan Web Uygulamaları, web sitesinin içeriğini uygulamalar içerisinde kolayca paylaşabilen uygulamalardır. Bu uygulamalar mobil cihazlarda Native (Yerel) Uygulamalara göre çok daha az yer kaplayacaktır. Bu web uygulamalarının problemsiz çalışması için web sitelerinin web tasarım firmaları ile anlaşırken mobil uyumlu tasarım da istemeleri gerekir. Bunun için ise profesyonel tasarım firmaları ile çalışılması gerekir. Burada ise web-tasarim-com-tr ile çalışmanız tavsiye edilir. Bu uygulamalarda kişisel veriler bir sanal sunucuya kaydedildiğinden İnternetsiz olarak çalışmayacaklardır. Ancak farklı cihazlarda da olsa internetin olduğu bir cihaz ile uygulamaya erişilirse uygulama izinleri dahilinde eski verilere tekrar ulaşılabilir. Bu uygulamaların kötü yanlarından bir tanesi ise geliştiriciler bu uygulamaları geliştirirken Native (Yerel) uygulamalardaki gibi zengin API kütüphanesine sahip değillerdir. Bu uygulamalar web site URL’sine yönlendirerek çalıştığı için zayıf internet bağlantılarında birçok probleme sahip olabilir.

HYBRID Uygulamalar

Hybrid Uygulamalar, Native (Yerel) Uygulamaların içeriğine gömülmüş Web sitesi aplikasyonlarıdır. Hybrid uygulamalar çok platformlu uygulamalardır. Bu nedenle geliştirilmesi çok daha kolay olacaktır. Tek bir kodlama ile uygulamalarınızı sorunsuz bir şekilde güncelleyebilirsiniz. Ancak Native (Yerel) Uygulamalar kadar performanslı çalışmayabilir. Ayrıca içeriğinde bulunan Web sitesi mobil uyumlu web sitesi olması gerekir. Bu nedenle Web Uygulamalarında olduğu gibi Web sitelerinin mobil uyumlu olarak tasarlanması gerekir. Web sitesi tasarlayanlar bu mobil uyumlu web tasarımı için web-tasarim.com.tr adresini kullanabilir. Bu uygulama türünün diğerlerine göre en büyük avantajı çok hızlı bir şekilde güncellenebilir olmasıdır. Ancak bunun yanında da diğerlerinde olmayan bir dezavantajı vardır. Aynı anda birden fazla platformda çalışabilen bu programlarda cihaz modelleri ile alakalı olarak tasarımların aynı olarak görünememesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bunlar tasarım yolları ile çözülebilir. Bu tasarım web sitesi bağlı olabileceğinden profesyonel web tasarım firmaları ile çalışmanız gerektiğini tekrardan hatırlatalım.

Yukarıdaki gibi birçok mobil uygulama çeşidi bulunmaktadır. Bu uygulamalar kullanıcıların isteklerine göre şekillenebilir. Uygulama geliştiricileri bu uygulamalar arasında müşterilere ulaşabilecek en doğru uygulamayı üretmek için çaba sarf edeceklerdir. Sizler de uygulama geliştiricisi iseniz kafanızdaki plan projede hangi uygulama çeşidini kullanmanız gerektiğini bu yazı ile belirleyebilirsiniz. Hangi uygulama çeşidinin avantajları, dezavantajları olduğunu görebilirsiniz.